Uncategorized @ro

Abordarea minim invazivă pentru realizarea restaurărilor protetice

As. Univ. Dr. Sorin Mihali

Materialele ideale pentru estetica lucrărilor sunt cele integral ceramice, nu doar pentru aspect, ci și pentru integrarea biologică excelentă și pentru respactarea principiile biomecanice.

in-article

Planul de tratament ideal se realizează printr-o analiză estetică corectă, prin care se vor observa raporturile dintre buze și dinți, precum și caracteristicile feței. În plus, este necesară evaluarea corectă a țesuturilor dentare existente. În urma analizei estetice și funcționale se va realiza wax-up-ul (designul final al restaurărilor protetice). Acest design al viitoarelor restaurări poate fi transferat peste dinții pacientului pentru a oferi acestuia o viziune asupra aspectului final.
Simularea se face fonetic, estetic și funcțional, astfel încât să se ajungă la un consens, după care se vor prepara dinții direct prin materialul poziționat peste situația inițială (fig. 5). Datorită modificărilor de formă și poziție, unele zone ale dintelui pot rămâne neatinse (nepreparate).
Materialele integral ceramice pot realiza legături chimice (adezive) între dinte și restaurarea protetică, iar astfel grosimea și cantitatea de țesuturi care se vor prepara pot fi reduse la minimum. Pentru a putea beneficia de toate avantajele oferite de adeziune este nevoie ca fixarea restaurărilor să fie realizată cu diga (un cauciuc care izolează dinții de mediul bucal – salivă, sânge, lichid crevicular).
Pacienta în vârstă de 35 ani prezenta o dizarmonie dento-alveolară la nivelul zonei frontale a arcadei superioare. După analiza estetică și realizarea wax-up-ului estetic și funcțional s-a decis realizarea restaurări integral ceramice, de la fațete fără preparație, până la coroane cu preparație minim invazivă.