Uncategorized @ro

Cele 3 aspecte ESENȚIALE ale unei restaurări dentare

De multe ori, un pacient conștient de starea danturii sale ia decizia de a realiza o transformare completă sănătății sale orale.

Când vorbim de transformări ale zâmbetului, trebuie să avem în vedere aspectul estetic funcțional, dar și durabilitatea lucrării dentare realizate. Bineînteles că fiecare situație este diferită și fiecare pacient are pretenții diferite. Unii vor doar masticație decentă, fiind edentati de mai mulți ani, iar pentru alții, în funcție de carieră, este foarte importanta vorbirea și exigențele fonetice.

Doamnele pun mare preț și pe latura estetică a danturii lor. Un adevărat profesionist este acela care, pe lângă faptul că pune accent pe dorintele pacientului, reusește să realizeze un plan de tratament care, la final, îmbină în mod armonios atât cerințele funcționale cât și cele estetice ale pacienților.

Și totul pornește de la un plan de tratament corect. Preocupare mea este să ofer tratamente care să fie atât estetice cât și funcționale, deoarece nu există o delimitări între cele două. Marele atuu al unui profesionist este capacitatea de a găsi metoda care îmbină cele două aspecte. Iar dacă rezultatele și-au dovedit durabilitatea, aceasta este garanția succesului.

Planul de tratament este întotdeauna individualizat și se adresează cerințelor și nevoilor fiecărui pacient în parte. De aceea calitățile unui bun practician sunt: capacitatea de a pune un diagnostic corect, elaborarea unui plan de tratament adaptat nevoilor pacientului, utilizarea unor materiale de calitate, aparatură și tehnologie moderne, capacitatea de a face recomandări în beneficiul pacientului și, nu în ultimul rând, calitatea profesională de a duce la bun sfârșit planul de tratament elaborat.

Rezultatele pe termen lung sunt cele care contează cu adevărat. Suntem tentați să urmărim un rezultat rapid, ieftin și de calitate. Dar, de cele mai multe ori, repede, ieftin și bun, nu există.

Adesea, pacienții sunt tentati să aleagă o alternativă rapidă și mai ieftină pentru ca ulterior să se afle în situatia de a reface o întreaga lucrare cu sacrificii financiare, de timp și suferință. Astfel, apar situații în care, datorita lipsei de informare, pacienții cad în capcana lui “ieftin/rapid/bun”. Ei au de suferit ulterior și mi se adresează pentru a “repara” ce s-a facut, dar de cele mai multe ori reluarea unui tratament, pornind de la o situație de compromis, afectează rezultatul muncii ulterioare.

După astfel de experiențe, pacientii vin cu nemulțumiri, dezamăgiri și, de multe ori, sunt reticenti la noile soluții pe care le ofer. În acelasi timp, au pretenții exagerate, nefiind constienți de faptul că întotdeauna e mai greu de reparat decât de tratat corect de la bun început.

În concluzie, nu uitați că o restaurare dentară estetică trebuie să respecte principii funcționale și chiar dacă sunt și situații în care accentul trebuie pus pe latura estetică sau pe cea funcțională, deciziile trebuie luate pe fundamente profesionale solide. Pentru mine este important ca în rezultatele muncii mele, esteticul să se imbine armonios cu funcționalul, să fie satisfacut pacientul, iar rezultatele să fie stabile în timp.