Uncategorized @ro

Rolul pacientului în succesul tratamentului dentar

Trăim în secolul vitezei informaționale, al dorinței de perfecțiune și al luptei pentru maximul de frumusețe. Oare sunt toate acestea posibile cu ajutorul technicilor moderne și a cunoștințelor actuale? Mulți pacienți visează la o estetică dentară ideală și la o viață eternă a implantului, iar unii medici o și promit, fără să ia de multe ori în considerare așa zisul PACIENT RELATED TREATMENT.

Nu ne putem pune în calea biologiei și nu putem schimba natura. Putem să încercăm să le păcălim, uneori reușim, dar de cele mai multe ori ele ne arată limitele. Un pacient de 50 de ani, nu se tratează la fel ca unul de 30 de ani. Știați că la 70 de ani scheletul nostru cântărește jumătate din cât cântărea la 30? Că numărul trombocitelor reparatoare scade constant după 35 de ani? Că densitatea osoasă la femeile peste 50 de ani scade și ea dramatic? Că bacteriile din jurul dintelui supraviețuiesc pe limbă, chiar dacă nu mai ai nici un dinte în gură? Nu putem aștepta miracole după o anumită vârstă și nu putem promite lucruri care știm că sunt imposibile. Medicina dentară a făcut progrese spectaculoase, dar natura a rămas nechimbată.

Un pacient cu insuficiență de os, cu alte boli generale cronice, cu o dantură degradată major, cu o igienă deficitară, fumător, cu afecțiuni parodontale nu are cum să aibă același success în tratament și aceleași costuri precum cei cu probleme minore. Știți care este paradoxul? Cei care au cele mai mari probleme, au cele mai mari pretenții la cele mai mici costuri. Întrebarea este: Au învățat ceva din greșelile trecutului? Sunt dispuși să facă eforturi pentru a menține ce au primit în cursul tratamentului? De cele mai multe ori răspunsul este nu.

Pacientul este greu de educat în legătură cu următoarele aspecte: importanța unui control realizat la timp, prevenția pierderii dinților cu ajutorul controalelor regulate

Statele europene mai avansate au înteles asta, iar casele de asigurări nu decontează nimic fără dovada că pacientul și-a făcut controalele obligatorii. E adevărat, la noi casa de asigurări are un buget foarte mic pentru sănătatea dentară, dar atunci când plătești sute sau mii de euro pentru un tratament, iar apoi nu întreții ce ai primit, nu te poți aștepta la un succes pe termen lung.