Cum știu ce implant este potrivit pentru mine?

Dacă ne orientăm strict după informațiile de pe internet, atunci ar fi bine să căutăm informații spre un

implant care este de multi ani pe piață( peste 10 ani), la care producatorul este reprezentat global și care este poziționat între primii 10 din lume.

Certificatul CE nu înseamnă neaparat o calitate bună, înseamnă doar că îndeplinește niște standarde minimale.

Ceea ce însă de multe ori nu se precizează este importanța pieselor de schimb pentru un implant iar această informație o primim doar de la un medic experimentat.

Prin urmare nu putem decide singuri care este implantul potrivit fără a discuta cu un medic cu experiență în implantologie, ideal de peste 10 ani, pentru că este mai important medicul care inserează implantul decât implantul în sine. Un implant scump nu garantează predictibilitate dacă nu este corect inserat.
MANOPERA DE INSERARE A IMPLANTULUI ESTE EXTREM DE IMPORTANTĂ PENTRU O REUȘITĂ A CAZULUI. UN CHIRURG EXPERIMENTAT MEREU VA CUNOASTE TOATE TEHNICILE PRIN CARE UN IMPLANT POATE FII UN SUCCES, CHIAR ȘI PE UN TEREN MAI PUȚIN FAVORABIL AL PACIENTULUI.

Ce complicații pot apărea la inserarea unui implant?

Inserarea unui implant reprezintă o procedură chirurgicalâ care presupune de cele mai multe ori o incizie in gingie, realizarea unui orificiu în os cu o freză și inserarea unui surub in os, urmata de o sutura. Ea se practică în 95% din cazuri în anestezie locală și nu necesită spitalizare. Durerea postoperatorie este similară cu cea din extracția dentara, uneori mai mică.

Poate să apara un edem(umflatură) a doua zi, este perfect normal. Durerea ar trebui să dispară după 2-3 zile, însă dacă persistă, ceva nu este în regulă. Umflatura dispare dupâ 5-7 zile, firele se scot după 7-10 zile iar pacientul revine la starea de dinainte de operație după 2 saptamâni.

 

Complicațiile care pot apărea sunt următoarele:

 • 1. se poate leza un dinte vecin, dacă investigațiile sunt greșite
 • 2. se poate leza o structură anatomica: sinus, nerv , limbă, gingie dacă manualitatea nu este cea mai fină
 • 3. se poate penetra în nas sau în planșeul limbii dacă nu a fost realizată o evaluare corectă a cazului în prealabil
 • 4. se poate atinge un alt implant din cauza unei direcții greșite
 • 5. implantul se invârte in gol dacă frezarea nu este perfectă
 • 6. implantul se poate rupe dacă este manevrat brusc
 • 7. osul se poate supraîncălzi dacă frezele sunt uzate
 • 8. implantul este inserat greșit și nu se poate realiza protezarea dintelui.

Care sunt cauzele pierderii unui implant?

 • 1. gingia nu e bună in jurul lui
 • 2 lucrarea nu este adaptată corespunzător
 • 3. dacă nu există destul os în jurul lui
 • 4. dacă nu se păstrează o igenă bună
 • 5. dacă nu se efectuează controlul periodic
 • 6. fumatul în exces
 • 7.diabet necontrolat
 • 8. boli tiroidiene necontrolate.

Orice medic poate insera un implant ?

În Romania absolvenții facultaților de medicină dentară, începând cu promoția

1998 au dreptul de a insera insere implanturi dentare fără alte acreditări, iar cei care au absolvit înainte de acest an au nevoie de atestat în implantologie.

Medicii stomatologi fără specializare de chirurgie sau parodontologie NU au dreptul sa efectueaze adiții de os, manipulări de gingie și intervenții complexe de implantologie, ci doar să insereze implanturi în cazuri simple.

Implantologia nu este recunoscută ca specializare în lume, ci este parte a proteticii dentare și a chirurgiei orale. În mod ideal, medicul care vă tratează ar rebui să aibă măcar doua specializări dintre urmatoarele: Chirurgie Oro-Dentară, Chirurgie Maxilo-Facială, Parodontologie, Protetică dentară.

Cum a evoluat implantologia în ultimii 5 ani ?

În ultimii 5 ani implantologia a evoluat spre digitalizare În sensul dezvoltării planificării computerizate a cazurilor și în realizarea unor ghiduri chirurgicale care sa permită o inserare cât mai exacta a implanturilor în os.

Poziția corectă, în special în zona esteticii, în breșe înguste, marginite de dinți, poate face diferența între success și eșec. O diferență uneori de un milimetru poate face ca restaurarea pe implant sa nu aibă estetica dorită.

Aceste ghiduri pot fi realizate astăzi în clinică, prin investiții majore în infrastructură, ceea ce permite obținerea lor chiar în aceeași zi și operarea în

condiții de maximă siguranță.
PENTRU CA UN GHID SA FIE CORECT REALIZAT ESTE NEVOIE DE UN IMPLANTOLOG EXPERIMENTAT , PENTRU CA PLANIFICAREA GHIDULUI SĂ FIE UNA CORECTĂ.
O paradigmă schimbată se intâlnește și în realizarea restaurărilor provizorii și a celor final, care se pot realiza într-un timp scurt,  tot mai rapid și mai precis cu ajutorul tehnologiilor digitale, de la amprentă și până la fixare, totul se poate realiza în clinică, fără a mai necesita timpi lungi de așteptare și fără părăsirea clinicii fără O LUCRARE PROVIZORIE.

De asemenea, reparațiile au devenit mai ușoare, datele acumulate în baza digitală , permițând duplicarea cu usurintă a restaurărilor.

Toate aceste tehnologii, nu întotdeauna vizibile de către pacient, fac ca restaurările pe implante să fie mai sigure, mai frumoase și în general cu o rată de succes mai mare.

 Când este nevoie de implant și când se poate realiza o punte dentară?

Decizia implant vs punte dentară se face în baza indicației de caz . Uneori această

decizie este simplă, dacă sunt condiții locale clare, alteori este o decizie

complexă care trebuie luată de comun acord cu pacientul pe baza unui plan de

tratament detaliat.

Pentru implant pledeaza: dinți vecini intacți, o igienă bună, os suficient, o ocluzie stabilă, gingii sănaăoase,o stare generala stabilă.

Pentru punte pledează: os insuficient și resorbit, dinți vecini deja afectați, stare generală deteriorată de boli cornice, igenă deficitară, spatiu insufcient intre arcade etc.

În concluzie, această decizie ar trebui să fie în mare parte a medicului, și doar la insistențele pacientului și  doar cu asumarea în scris a acestuia planul poate fi schimbat.

Pacientului trebuie să i se explice toate avantajele și dezavantajele unei soluțiii ți trebuie să i se ofere cel putin două alternative de tratament, cu și fără implant.
LA DENTAL EXPERTS VEI PRIMI MEREU UN DIAGNOSTIC ȘI UN PLAN DE TRATAMENT CORECT!!!

 

Programează-te