Noutăţi

Tehnica dentară – “Noua tehnologie nu o înlocuieşte pe cea veche. O completează”

Tehnologia nouă de astăzi nu elimină tehnologia veche, iar tehnica dentară este o ramură în care se împletesc mai multe ştiinţe şi meşteşuguri precum medicina, metalurgia, sculptura, pictura, iar mai nou, tehnologia digitală. Aşa povestesc Gabriel Popescu şi Nicu Sabou, tehnicienii care au realizat mii de restaurări dentare de-a lungul carierei lor pentru medicii de la Dental Experts, şi care acum meşteresc atent, cu mâini de bijutier, o lucrare care trebuie să fie terminată până săptămâna viitoare.

În stomatologie, încă din cele mai vechi timpuri, un aport semnificativ l-au adus sculptorii, artiştii, artizanii. La început nu exista o bază ştiinţifică şi metodologică, iar protezele erau realizate din lemn, dinte de hipopotam, morsă, sau fildeş, prin sculptură liberă, dintr-o singură bucată, fără a se lua înainte vreo amprentă.

Dar unde am ajuns astăzi? Înlocuieşte tehnica dentară din laboratoare meşteşugul sau arta?

La o primă vizită în laboratorul dentar din cadrul clinicii Prof. Dr. Bratu, afli că aici există două ateliere de lucru. Primul este dotat cu tehnologie digitală, cu ceea ce înseamnă viitorul în tehnica dentară. “Laboratorul este mereu în pas cu tehnologia, pentru ca lucrările să fie fără cusur”, spune Camelia Bratu, managerul Clininicii Dental Experts.

În cea cea de-a doua încăpere se manifestă spiritul artizanal. Aici, zece tehnicieni dentari devin creatorii lucrărilor pe care le „sculptează” cu toate uneltele manuale şi tool-urile digitale, updatate în permanenţă prin investiţii substanţiale, pentru a fi în conformitate cu cele mai noi standarde europene. Aici este locul în care se întâlnesc artele –  într-un laborator fondat de doctorul Prof. Dorin Bratu, cel care a avut viziunea să pună bazele lui în urmă cu 11 ani, atunci când s-a construit Clinica, recrutând unii dintre cei mai talentaţi tehnicieni şi doctori.

Astfel, experienţa tehnicienilor alături de care a pornit Prof. Dr. Dorin Bratu şi Prof. Dr. Emanuel Bratu este de 19 ani, adică încă de pe băncile facultaţii,  în cazul lui Gabriel Popescu, Loredanei Popescu şi lui Nicu Sabou.

Aducerea tuturor într-un singur loc a îmbunătăţit rezultatele. Pe lângă suportul tehnologic de care au dispus şi de care dispune laboratorul, factorul care a condus la rezultate remarcabile a fost rapiditatea schimbului de informaţii şi observarea fiecărui stadiu al realizării lucrărilor. Pe scurt, comunicarea.

Modalitatea de comunicare între medic si tehnician este importantă, la fel de important este faptul că avem laboratorul în clinică, astfel pacientul poate sa discute direct cu tehnicianul. Medicul verifică fiecare etapă intermediară a lucrării pentru a se asigura că totul este în ordine şi se pune de acord împreună cu acesta. Fiecare material folosit este de cea mai bună calitate, lucru care este certificat prin garanţia oferită pacientului,” povestesc reprezentanţii clinicii.

Pentru tehnicienii de aici, laboratorul de lucru este atelierul în care nu există graniţe între noapte sau zi. Motivaţia? Cu zâmbetul pe buze, Nicu Sabou spune că “energia vine din bucuria pacienţilor mulţumiţi şi din emoţia pe care o citeşti pe chipul lor. Nu poţi să faci asta dacă nu îţi place!”

Însă mărturia dăruirii lor pentru meseria stă în faptul că ajung să depăşească ore record în atelierul de la parterul Clinicii Dental Experts. Ore care trec fără să le simtă, pentru că atunci când există pasiune timpul nu mai înseamnă sacrificiu, ci dăruire.

Dar orele petrecute în clinică sunt completate de cele de formare şi cercetare profesională la cursuri de specializare din ţară sau din străinătate, pentru că astăzi asistăm la o revoluţie digitală, iar ei trebuie să fie mereu, mereu în prima linie, asta însemnând, de cele mai multe ori, că timpul nu se scurtează, ci se prelungeşte.

Astăzi, cu toţii ştim că în toate ramurile medicinei lucrurile vor avansa, tehnologia va evolua, şi cine ştie, în viitor poate vom ajunge să fim operaţi de roboți dotați cu inteligență artificială, însă dacă te opreşti pentru câteva secunde şi priveşti cu atenţie mâinile unui tehnician dentar de la parterul Clinicii Dental Experts, realizezi că niciun robot, circuit sau vreo altă tehnologie SF nu va putea înlocui perfecţiunea, talentul artistic şi pasiunea pentru meserie pe care o vezi în degetele cu experienţă şi în sclipirea ochilor când povestesc, lucrează şi îşi amintesc: “Ce poate fi mai frumos decât fericirea pacienţilor care ne trimit scrisori de mulţumire și care vin cu lacrimi în ochi, recunoscători că se pot bucura din nou de viaţă?”.