Despre clinica Dental Experts

Clinica noastră a fost fondată în urmă cu mai bine de un deceniu de profesorii universitari dr. Dorin Bratu și fiul său, Emanuel Bratu din dorința de a dovedi că și România poate excela în domeniul medicinei dentare. Investiția nu s-a făcut doar în aparatura și tehnologia de ultimă generație, ci și în doctorii care se ridică la înălțimea renumelui clinicii și la cele mai exigente standarde în domeniu, mulți dintre cei prezenți astăzi în clinică fiind alături de noi chiar de la început. Până aici, însă, drumul nu a fost ușor și a început în urmă cu aproape 100 de ani, cu stră-străbunica lui Emanuel Bratu, care a pus bazele ambiției care a îmboldit prima generație de medici ai familiei să își asume riscuri și să treacă peste piedici și obstacole.

Trei generații de excelență în medicină

Prima generație de medici a familiei Bratu a început la mărginimea Sibiului, cu bunicul lui Emanuel Bratu, mezinul familiei. A fost ambiția străbunicii lui care l-a motivat să urmeze studii medicale. El a urmat facultatea de medicină la Cluj-Napoca, iar diploma lui de absolvire e semnată de decanul facultății de la acea vreme, Emil Racoviță. S-a specializat în ginecologie și a profesat în Oradea până în anul 1940. Atunci, nordul Ardealului a fost cedat Ungariei, iar bunicului său i s-a impus să se relocheze la Debrecen, unde era nevoie de medici ginecologi. Până la acest moment, el construise o clădire în Oradea, amenajată ca spital ginecologic. Chiar în dimineața zilei în care autoritățile maghiare i-au dat vestea relocării, în gara din Oradea ajungea un tren încărcat cu aparatură, paturi de spital, mese de operație, un aparat Roentgen și alte necesități – toate cumpărate din Franța pentru spital. La capătul trenului se afla și un BMW decapotabil. Pentru că a refuzat să se relocheze, familia a avut la dispoziție 24 de ore să părăsească teritoriul. Au lăsat totul în urmă și au plecat spre Timișoara, unde ulterior, dr. Bratu a ajuns director al spitalului CFR.

Povestea celei de-a doua generație de medici a familiei Bratu a început cu dr. Dorin Bratu, alături de care Emanuel a și pus bazele clinicii Dental Experts. Dorin Bratu a absolvit Facultatea de Medicină Dentară, însă a fost silit de autoritățile comuniste să cedeze un teren al familiei sale, aflat lângă Prefectură, pentru a-și putea continua studiile. A acceptat și a urmat în continuare studiile universitare, timp în care a cunoscut-o pe soția sa, de asemenea medic stomatolog. Cei doi au fost repartizați ca medici stagiari în județul Timiș, la Sânnicolau Mare unde problemele nu au contenit să apară. Aici, nimeni nu voia să le închirieze o locuință. În 1966, majoritatea populației localității era compusă din etnici germani. În cele din urmă, Dorin Bratu a reușit să discute cu primarul despre situația în care se aflau – și el etnic german – iar acesta din urmă le-a oferit propria locuință, fără costuri, timp de un an.

Pacienții de etnie germană cărora le-au lucrat cei doi soți erau exigenți și își doreau servicii ireproșabile, pentru care erau dispuși să plătească oricât.

După Sânnicolau Mare, cei doi soți Bratu s-au relocat la Timișoara, unde soția a urmat o carieră în învățământul superior. Prof. dr. Dorin Bratu a fost repartizat de către Partidul Comunist, în anii ‘80, la Cluj-Napoca, unde, alături de alți specialiști, a dezvoltat materiale dentare românești. În primele șase luni, în 1987, a finalizat primul material de sigilare pentru șanțuri și fosete la copii. Ulterior, i s-a oferit un post de șef de lucrări la catedra UMF din Timișoara.De aici, inspirația pentru Emanuel Bratu de a urma medicina și de a duce mai departe tradițiia în a treia generație de medici a familiei Bratu. Nici acest drum nu a fost lipsit de obstacole sau piedici din partea regimului comunist. Una din colegele tatălui său a reclamat faptul că acesta și-a scutit fiul de la serviciul militar. Emanuel Bratu a fost luat pe sus de autorități, iar tatăl său constrâns să-și dea demisia pentru ca fiul său să-și poată începe studiile. A refuzat, iar Emanuel Bratu a intrat la facultate și a urmat studii de medicină dentară până în 1994. A obținut apoi o bursă de la statul austriac și a lucrat un an la AKH Viena, clinica de Chirurgie maxilo-facială, după care s-a întors la Timișoara. Aici, la insistențele tatălui său, Universitatea Victor Babeș a înființat o catedră de implantologie care a fost condusă de fiul său.

Despre clinica Dental Experts

Ideea înfințării unei clinici de prestigiu a început în anii 2000, deși familia Bratu avea oferte din Austria și Germania. Au ales să lucreze aici, în Timișoara, unde au pus bazele unei clinici dentare. A fost nevoie de toate economiile familiei și câteva credite bancare pentru a deschide clinica. Încă de la început, accentul s-a pus pe echipament modern, pe excelența serviciilor și pe formarea medicilor – 80% din echipa inițială fiind prezentă și astăzi în clinică. Majoritatea dintre ei au fost studenți ai Prof. dr. Dorin Bratu, pe care i-a format încă din școală. Toți au urmat cursuri de pregătire și perfecționare pentru a putea să se ridice la cele mai exigente standarde din stomatologia modernă.
Un spirjin important în dezvoltarea actualei clinici este și Camelia Bratu, soția lui Emanuel Bratu, care și-a asumat managementul clinicii.

Aparatură modernă. Perfecționare continuă

Au urmat ani de studii clinice avansate, publicate de către Prof. dr. Dorin și Emanuel Bratu în literatura de specialitate, dar și momente care au doborât recorduri: suntem clinica din Vestul ţării cu cel mai mare număr de implanturi dentare inserate și primii specialişti din România care au utilizat Piezochirurgia cu ultrasunete. Am realizat premiere pentru Timișoara post-decembristă, printre care primele coroane metalo-ceramice și primele implanturi subperiostale (1964) și intraosoase (1974)
Evoluția, cel puțin în medicină, nu ar trebui să se oprească niciodată. La fel și investiția în aparatura performantă care ne ajută să rezvolvăm unele dintre cele mai dificile cazuri. De aceea, investim anual în tehnologie, în aparatură, pentru a pune siguranța și confortul pacientului pe primul loc.