Noutăţi

Ce se întâmplă atunci când pierzi un dinte

Pierderea unui dinte poate duce la multe probleme, dincolo de cele estetice. Pe lângă faptul că persoanele care își pierd un dinte nu se mai simt încrezătoare în propriul zâmbet, dinții lipsă pot escalada în problemele grave de sănătate orală. Înțelegerea diferitelor moduri în care pierderea unui dinte îți poate afecta zâmbetul te poate ajuta să eviți aceste probleme, înainte ca ele să apară. 

 

De-a lungul vieții, dinții pot fi pierduți din mai multe motive, inclusiv carii, boli gingivale și accidente. În timp ce pierderea unui singur dinte poate părea neimportantă, aceasta are un efect de domino asupra celorlalți dinți. Îți poate, de asemenea, compromite obiceiurile alimentare, vorbitul și aspectul. Pierderea un dinte din partea din spate a gurii poate duce la numeroase probleme, care afectează capacitatea de a mesteca alimente bine și de a curăța în mod corespunzător dinții. 

 

De asemenea, afectează modul în care maxilarul și mandibula se aliniază. Deși poate părea că pierderea unui singur dinte nu va avea efecte grave asupra restului gurii, în realitate consecințele pot fi destul de dramatice. Printre problemele apărute pot fi malocluzia, uzura neuniformă a dinților care se deplasează, tulburarea articulației temporomandibulare și eventuala pierdere a mai multor dinți.

 

Cand ai pierdut un singur dinte, este foarte indicat ca acesta să fie înlocuit. Prin înlocuirea dintelui lipsă, ceilalți dinți vor rămâne aliniați corespunzător, iar asta va împiedica apariția problemelor menționate. De departe, cea mai bună opțiune pentru înlocuirea unui dinte lipsă este un implant dentar.

 

Dinții se pierd, în general, din 2 motive principale

  • din cauza traumatismelor la nivelul gurii (spre exemplu, un accident sportiv) – în aceste situații, este foarte important să acționați imediat, pentru a maximiza șansele ca dintele să fie salvat cu succes. În acest caz este important să apelezi la serviciul de urgență stomatologică.
  • din cauza cariilor – aceștia vor trebui înlocuiți și vor trebui luate măsuri pentru a preveni răspândirea cariilor la alți dinți. Vor exista pași diferiți de urmat, pentru a restabili sănătatea orală. 

 

Atunci când există există dinți lipsă, alți dinți se pot deplasa pentru a umple spațiul. Acest lucru poate duce la dinți strâmbi, nealiniați, pentru care va fi nevoie ulterior de tratament ortodontic de lungă durată și costisitor. 

 

Ce probleme pot apărea odată ce amâni tratamentul

1. Carii dentare și boli gingivale

Dacă dinții încep să se deplaseze, este posibil să nu poți ajunge pe toate suprafețele dinților atunci când te speli pe dinți sau folosești ața dentară, ceea ce poate provoca formarea plăcii bacteriene. Acest lucru poate crește riscul de carii dentare și boli gingivale, ceea ce poate duce la pierderea dinților. Dinții care s-au mișcat pot schimba, de asemenea, mușcătura.

Îți este afectată atât sănătatea orală, cât și cea generală ( boli gingivale legate care duc la  afecțiuni grave de sănătate, inclusiv boli de inimă și diabet).

2. Dinți nealiniați

Dinții tăi se susțin în mod natural unul pe celălalt. Când unul lipsește, îi poate determina pe ceilalți să se încline și să se deplaseze în spațiul gol. Această schimbare poate provoca un efect de domino asupra restului dinților, determinând în cele din urmă toți dinții să se deplaseze.

În timp, acest lucru poate duce la un zâmbet strâmb, probleme de mușcătură, dureri articulare și dureri de cap. 

3. Retracția gingivală și pierderea osoasă

Dinții te ajută să susții osul maxilarului prin stimularea creșterii osoase. Atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc, osul din acea zonă nu mai deține presiunea de care are nevoie pentru a crește, ducând la pierderea osoasă.

De-a lungul timpului, această pierdere osoasă poate duce la micșorarea maxilarului, făcându-l mai puțin stabil pentru a susține dinții rămași și, în cele din urmă, pentru a modifica forma feței și a zâmbetului.

 

Pentru a preveni orice problemă ce poate apărea din cauza dinților lipsă, este important să înțelegeți soluțiile pentru înlocuirea dinților pierduți. Implanturile oferă un aspect natural și imită foarte bine funcția unui dinte real. De asemenea, previne deteriorarea osului maxilarului, deoarece implantul va pune o presiune regulată asupra osului.

 

Cum previi pierderea dinților

 

Vizitele stomatologice regulate sunt esențiale, pe lângă o igienă orală optimă. Doar igienizarea profesională realizată de medicul stomatolog poate îndepărta tartrul de pe dinți și poate curăța în profunzime fiecare loc greu accesibil. Cu ajutorul vizitelor, medicului va putea examina cu atenție starea de sănătate a dinților, asigurându-se că orice problemă este rezolvată în stadiile incipiente. Prevenirea problemelor stomatologice te ajută să minimizezi orice cost legat de îngrijirea orală.

 

Avem zeci de ani de experiență la activ în care am avut ocazia să lucrăm cu mii de pacienți și să vedem care sunt principalele probleme pe care le întâmpină majoritatea. Știm că uneori oamenii amână inevitabilul până când problema e deja gravă. 

La Dental Experts ne-am propus să schimbăm această mentalitate care produce multă suferință inutilă pacienților noștri. Investim în cea mai bună aparatură, lucrăm cu cele mai avansate tehnici în domeniu iar medicii și tehnicienii din echipa noastră vor face această experiență una rapidă și plăcută. 

 

https://www.oralhealthcenterutah.com/what-happens-when-you-lose-a-tooth/

 

https://www.tandaradental.com.au/what-happens-when-you-lose-a-tooth/