Articole

Fațetele dentare. Chiar merită?

Asist. Univ. Dr. Sergiu Antonie

“Să imi fac sau nu fațete dentare?”. Aceasta este întrebarea pe care o aud cel puțin o dată pe săptămână în cabinet. Din lipsa de informare și din cauza lucruilor auzite “de la alții”, pacienții sunt în general reticenți la tratamentul protetic cu fațete dentare.

Nu sunt mulți cei care știu că și eu, la rândul meu, am fost în aceeași situație. Nu am avut prea multă încredere în fațetele dentare. Asta până în urma cu 7 ani, când am început să lucrez cu ceramică presată Emax. Pentru că Emax (www.ivoclarvivadent.com) este cel mai complex și mai versatil sistem de ceramică existent.

Sunt singurele materiale care fac posibilă obținerea tuturor tipurilor de restaurări din ceramică (coroane, punți, incrustații, fațete).

Se pot obține fațete ceramice care rezistă presiunilor din cavitatea bucală chiar și la o grosime de 0,3 mm. Poți să ai încredere că o restaurare de 0,3 mm grosime nu se va rupe atunci când vei mușca prima datp dintr-un măr? Pot afirma acum, la 7 ani de la prima fațeta lipită pe un dinte ca DA, POȚI. Pot afirma că rezistă și că e un material minunat.

Pe cât de frumos pe atât de rezistent. Secretul stă în modul de lipire pe dinte, însă pentru asta este nevoie de un medic profesionist, iar dacă toate indicațiile sunt respectate de către pacient, acesta poate avea fațetele pentru o perioadă foarte lungă de timp.

În literatura de specialitate, timpul mediu de durată al lucrării este de 12-15 ani, deoarece dintele pe care fațeta este aplicată este viu și rămâne așa și după tratament.

Și înca ceva, pacientul poate chiar opta pentru o fațetă “no prep”, adica una care nu necesita șlefuirea dintelui (în general dintele se șlefuiește 15-20%).

Related Posts