Noutăţi

Legătura dintre fonetică şi dantură

Adesea, în mediul profesional, pronunţarea corectă a cuvintelor este asociată cu nivelul de educaţie. Dacă în trecut cei care se ocupau intens de o dicţie impecabilă erau avocaţii, profesorii sau actorii, astăzi întâlnim tot mai mulţi oameni cu profesii liberale pentru care comunicarea este extrem de importantă.

Pronunţarea greşită a cuvintelor(fonetica) reprezintă o barieră în comunicare, asta pentru că interlocutorul este atent asupra laturii sonore şi a modului în care este transmis un mesaj, nu asupra conţinutului.

În procesul vorbirii, dicţia se referă la modul în care rostim cuvintele, silabele şi sunetele, şi totodată, se referă la arta de a pronunţa corect şi clar cuvintele. Totuşi, există situaţii în care pronunţarea corectă nu depinde numai de noi. Reamintim cazul fostului preşedinte american George Washington, care din pricina problemelor dentare depunea eforturi mari pentru a vorbi inteligibil în timpul discursurilor sale. În zilele noastre, un medic foarte bine pregătit va recunoaşte întotdeauna cauza pronunţiei greşite şi va putea identifica exact dintele care afectează pronunţia incorectă a unei litere. Spre exemplu, când V seamănă cu F, frontalii superiori sunt prea scurţi, iar când F seamănă cu V, ei sunt prea lungi. Când T este perceput ca D, frontalii sunt prea lingualizaţi, iar când D se confundă cu T, ei sunt prea vestibularizaţi. (Bazele clinice și tehnice ale protezării edentației totale, Autori: Dorin Bratu, Lucian Ieremia, Sorin Uram-Ţuculescu).

Tehnologia şi ştiinţa au avansat, însă un rol important în restaurările dentare îl au doctorii şi tehnicienii dentari. În Clinica Prof. Dr. Bratu Emanuel Adrian – Dental Experts, fiecare lucrare este executată cu o atenţie deosebită la detalii, specialiştii de aici fiind recunoscuţi pentru faptul că reuşesc să redea atât funcţionalitatea unei danturi, cât şi estetica acesteia. În fond, frumuseţea nu stă numai în zâmbet, ci şi în modul în care vorbim. Tocmai de aceea în vorbirea îngrijită trebuie evitate barierele de comunicare, iar pronunţarea corectă a unei limbi trebuie să-i preocupe pe oamenii instruiţi. Pentru că, aşa cum spunea V. Alecsandri, „limba este cartea de nobleţe” şi “a te atinge fără respect de acest altar este o profanare…”.