Articole, Noutăţi

In memoriam Prof. Univ. Dr. Dorin Bratu

Luni, 12 aprilie, la Timișoara s-a stins din viață o personalitate remarcabilă a spațiului timișorean, profesorul univ. Dr. Dorin Bratu, cetățean de onoare al municipiului Timișoara și fost decan al Facultății de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș”, din Timișoara.
Profesor Dr. Dorin Bratu s-a remarcat printr-un parcurs profesional excepțional, excelând în știință, învățământ și sănătate. Activitatea sa în învățământul superior va rămâne memorabilă, iar meritele sale în domeniul cercetării în medicina dentară au fost recunoscute la nivel internațional. De- alungul vieții a publicat o multitudine de cărți, comunicate și lucrări științifice și a obținut numeroase distincții și premii atât în plan local, cât și internațional.
Dintre acestea ies în evidență Ordinul Național “Pentru Merit”, în gradul de Cavaler, acordat de Președintele României în anul 2002 pentru “prestigioasa activitate medicală, științifică și didactică, pentru contribuția la reforma sistemului sanitar, pentru dăruirea și abnegația dovedită în actul medical și didactic, Diploma și Medalia de Onoare pentru recunoașterea meritelor în medicină, din partea Centrului Internațional Bibliografic Cambridge Anglia (Illuminated Diploma of Honour 1998), prmiul Academiei Romîne – Gheorghe Marinescu pentru “cea mai bună carte de medicină apărută în anul 1995 în România” respectiv premiul Colegiului Medicilor din România pentru cea mai bună carte de specialitate apărută în 2001.
Pe lângă activitatea de cercetare și de practică clinică, Prof. Univ. Dr. Dorin Bratu a desfășurat o activitate intensă pe linie de învățământ postuniversitar, fiind acreditat de către Colegiul Medicilor Dentiști din România. Din 2004, a fost primul președinte al CMD Timiș (2004-2007) și a fost membru al ADEE, membru al Federației Dentare Internaționale și al Comitetului Director Balkan Stomatological Society.
Cercetările domnului Prof. Univ. Dr. Dorin Bratu s-au axat pe următoarele direcții: Morfologia și funcțiile ADM, Relațiile dintre manifestările lezionale din cavitatea bucală și o serie de afecțiuni generale, Grefe dentare și implanturi endoosoase, Tehnici adezive în stomatologie, Materiale dentare, Tehnologia protezelor dentare și Protetică Dentară.
Dedicarea pentru cercetare a dus la realizarea unor brevete de invenție cu importanță deosebită în domeniul socio-economic și profesional timișorean. Prof. Dr. Dorin Bratu a fost și va rămâne o personalitate cu o contribuție enormă, atât local cât și internațional.
Dr. Dorin Bratu s-a născut în 5 octombrie 1942, tatăl lui fiind director al Spiltalului CFR Timișoara, iar mama sa avocată. În 1966 a absolvit Facultatea de Stomatologie, timp în care efectuează și stagiul militar. În 1975 devine doctorand al Prof. Dr. Doc. Leonida Georgescu și în 1980 își susține teza de doctorat “Relații între manifestările lezionale din cavitatea bucală și unele afecțiuni renale”, ulterior obținând gradul de medic primar stomatolog. În 1996 și până în 2005 a fost decanul Facultății de Stomatologie, devenită Facultatea de Medicină Dentară a UMF “Victor Babeș” Timișoara. În 2000 a primit Diploma de Excelență, acordată de către Ministerul Educației Naționale. A înființat Uniunea Națională a Asociațiilor de Stomatologie din România, fiind președinte al acesteia între 1998-1999. Din 1994 este membru al Comisiei Medicale a CNEAA și președintele Comisiei de Stomatologie a Ministerului Sănătații în perioada 1996-2000 și 2004-2005.

Cei care doresc să își ia rămas bun, o pot face astăzi, 13 aprilie, între orele 17:00-20:00 la casa funerară Funeralia TM
de pe strada Liviu Rebreanu din Timișoara.
Înmormântarea are loc mâine, 14 aprilie, la cimitirul Cosminului din Timișoara.