Implant dentar, Articole, Noutăţi

Cum îmi aleg tipul de implant

Alegerea tipului de implant se poate dovedi o treabă destul de complicată pentru pacient.

Deseori, medicul este cel care alege implantul potrivit pentru pacient, iar în acest caz, lucrurile sunt simple. Dar ce e de făcut în fața unei alternative de preț, ori atunci când medicul spune: “noi avem mai multe tipuri – unele mai ieftine, unele mai scumpe – toate fac același lucru și toate sunt din titan”? A face această alegere este, de multe ori, similar cu alegerea unei mașini.

Stimați pacienți, există diferențe între tipurile de implant, și încă multe, atât calitative, cât și de design. Unele alegeri le puteți face chiar dumneavoastră, altele țin de competența medicului. Dar este esențial de reținut că nu întotdeauna cel mai scump implant se potrivește fiecărui caz. Cu toate acestea, cert este că și în medicina dentară se aplică zicala “banii nu aduc fericirea”, dar te liniștesc teribil.

Cum îmi aleg, deci, un implant dentar?

Să ne imaginăm mai multe scenarii:

  1. Sunt tânăr, am bani și locuiesc în România – pot alege un implant scump, calitativ superior și care va rezista cât mai mult timp datorită calității sale. Optez pentru un implant scump, ceea ce în România trece de 750-800 de euro, socotind doar implantul. 
  2. Sunt tânăr, am bani, dar nu trăiesc în România – am nevoie de un implant care se comercializează în țara în care locuiesc, astfel încât, dacă intervin probleme, acestea să poată fi rezolvate și acolo – aleg un implant mai ieftin, dar e nevoie de o restaurare robustă, o igienă impecabilă și mult os în jurul implantului.
  3. Sunt tânăr, nu am mulți bani și nu trăiesc în România – vreau un implant care se vinde și în țara în care locuiesc. De asemenea, pentru ca intervenția să nu fie foarte costisitoare, trebuie ca și osul din jurul implantului să fie în cantitate suficientă, fără a fi nevoie de adiție osoasă.
  4. Sunt în vârstă, am bani și trăiesc în România –  dacă pacientul se învârte în jurul vârstei de 65 de ani, se poate opta pentru orice tip de implant, acestea având o durată de viață de 10-15 ani.
  5. Sunt de vârstă mijlocie, am bani și trăiesc în România – dacă pacientul are în jur de 40 de ani, este nevoie de un implant premium, mai ales dacă este diagnosticat cu boli care afectează și sănătatea orală – boli cronice, osteoporoză etc.
  6. Sunt în vârstă, nu am foarte mulți bani – în cazul acesta, pacientul poate opta pentru un implant mai ieftin, dar este indicată o igienă orală păstrată cu atenție pentru a nu crește numărul de implant, respectiv o restaurare cât mai robustă.

 

Unde se comercializează aceste tipuri de implanturi?

Implanturi premium

Un implant premium se vinde în toata lumea și este disponibil pe piață de peste 15-20 de ani. Producătorii acestor tipuri de implanturi pot oferi piese și accesorii chiar și pentru implanturi care nu se mai produc. Alți producători însă, nu oferă aceste facilități, ceea ce înseamnă că piesele necesare pentru refacerea lucrării se vor găsi cu mare dificultate. Un implant este considerat premium și datorită anilor de cercetare investiți. Desigur, există și copii în variantă mai ieftină ale aceluiași tip de implant, însă vin la pachet cu o serie de defecte.

Implant low budget

Un implant ieftin, între 250-350 de euro, poate avea probleme de calitate a suprafeței sau de rezistență. În momentul în care solicitați un implant, informați-vă în amănunt cu privire la aceste aspecte.

Tipuri de implanturi 

Premium: Nobel Biocare, Straumann, Zimmer, Xive, Ankylos, Astra, Bio Horizons

Medium budget: MIS, Alpha Bio, Dentium, Bredent, Paltop, Implant Direct etc. 

Diferențe pe piața din Europa și peste ocean

Diferențele de piață chiar și între țările europene sunt mari.

Implanturi care sunt comune în Germania nu se găsesc în Franța sau în Anglia, ori invers. În Anglia, implanturile americane și cele premium se găsesc mai ușor. Franța, Spania și Italia, în schimb, au multe sisteme proprii, care nu se vând și în România. În Statele Unite, pe de altă parte, se comercializează foarte puține dintre sistemele folosite în Europa.

Astfel, este nevoie de un implant din categoria global player pentru a fi sigur că se poate trata în orice stat din lume. Nu în ultimul rând, după operație, pacientul va primi un pașaport de implante care trebuie păstrăt toată viața, precum un card de sănătate.

Related Posts